Sayfalar

12 Haziran 2014 Perşembe

ANALİZ | HIRVATİSTAN


   Bağımsızlığını ilan edip Yugoslavya'da ayrıldıkları günden bu yana Dünya Futbolunda kendini öne çıkarmayı başarmış bir takım Hırvatistan. Katıldıkları ilk resmi turnuva 1996 Avrupa Şampiyonasıydı. Bitiminde turnuvayı şampiyon tamamlayacak Almanya'ya çeyrek finalde elenmişlerdi. Bu başarı gelecek başarıları da tetikledi. Katıldığı ilk Dünya Kupasında ev sahibi Fransa'ya yarı finalde boyun eğdikten sonra Davor Suker'in mucizeler yaratmasıyla Dünya üçüncüsü olup herkesi şaşkına çevirdiler. Kimsenin başta hesaba katmadığı Davor Suker 6 golle turnuvanın gol kralı olmuştu. Çok yakından herkesin bildiği gibi Slaven Bilic'in Hırvatistan'ı 2008 Avrupa Şampiyonasında son uzatma devresinin uzatmalarında Semih'in attığı golle yıkılırken, penaltılar sonrası bir kez daha evlerine yarı finali göremeden döndüler.

ULUSLARARASI BAŞARILAR


  • Dünya Kupası : 1998 Üçüncü
  • Avrupa Şampiyonası : 1996,2008 Çeyrek Final

SON TURNUVALAR

   2010 Dünya Kupası

   Son Avrupa Şampiyonası çeyrek finalisti, 6 takımın bulunduğu eleme grubunda İngiltere ve Şeva'lı Ukrayna'nın 1 puan ardında kalarak Dünya Kupası oynama fırsatını kaçırdı.

   2012 Avrupa Şampiyonası

   Turnuvaya 3-1'lik İrlanda Cumhuriyeti galibiyetiyle başlayıp 3 puanı cebine koydular. Daha sonra güçlü kayalardan İtalya'ya çarpıp 1 puana razı oldular. Son maçlara girilirken İspanya'ya karşı alınacak beraberlik onları bir üst tura taşıyacakken maçın son anlarında İniesta'nın Navas'a attığı pas al da at dercesine güzel ve netti. Diğer tarafta son maçını kazanan İtalya 1 puan farkla bir üst turun, daha sonra finalin yolunu tuttu.

TAKTİK ANLAYIŞ

   Hırvatistan topa sahip olup oyuna hükmetmek üzerine kurulmuş bir takım. Eldeki oyuncuların özellikleri de en çok bu oyuna uygun. Modric, Rakitic gibi oyunu geriden kurup pozisyon hazırlayan oyuncuların yanı sıra pozisyonu bitirebilecek net golcülere sahipler. Bek oyuncularının hücuma dönük olması daha fazla orta yapılması demek. Ceza sahasında da Guardiola'ya göre kafa toplarında Dünya'nın en iyisi Mandzukic olunca sık sık orta yapılması kaçınılmaz oluyor. Kanatlardan birinde Eduardo veya Olic'i kullanarak çoğu zaman ikili forvet şekline geçerken arkadan gelen bek yardımını kolaylaştırıyor. Yıllardır süre gelen stoper sıkıntısı Dejan Lovren ile bu sefer son bulacak gibi. İlk kez bu kadar üst düzey bir stopere sahipler.

   Gruptaki her maçta farklı taktik anlayışla oynamaları muhtemel. Fizik gücüyle ön plana çıkan Kamerun'a karşı pas oyunu oynayıp rakibi yoracaklardır. Ev sahibi Brezilya'nın açılış maçında tüm gücüyle saldıracağını düşünürsek, kontralar deneyip savunmada sert, alan daraltan bir oyun oynaması kaçınılmaz. Meksika'nın 3-5-2'sine karşılık olarak tamamen hücum oynayıp, ilk dakikadan itibaren gol arayacağını düşünüyorum.

(Yarısaha.com'dan alıntıdır.)

TEKNİK DİREKTÖR

   Niko Kovac

   Eski bir milli futbolcu olan Niko, futbolculuğunda 'leadership' özelliğiyle takımı sırtlayan, ayağa kaldıran karakterde bir oyuncuydu. Antrenörlüğüne de bunu yansıtmaya çalışıyor. Kardeşi Robert ile birlikte hali hazırda takımın başında bulunuyorlar. Niko daha önce Red Bull Salzburg altyapı takımlarında çalışmış, daha sonra Hırvatistan U21 takımıyla çıktığı 5 maçın tamamını kazanmıştı. Davor Suker'in Federasyon başkanı olmasıyla beraber A milli takım antrenörlüğüne yükseldi. Elemelerin son demlerinde başa gelen Niko grubu ikinci sırada tamamlayıp play-off'da İzlanda'yı saf dışı bıraktı. Niko ve ekibi ilk kez önemli büyük bir turnuva oynayacaklar. Tecrübe eksikleri en büyük dezavantajları. Omuzlarında çok büyük bir yük olacak.

Artı ve Eksiler

   Sezon içinde takımlarıyla iyi sezon geçiren oyuncuların fazlalığı takıma olumlu yansıyacaktır. Modric ve Rakitic'in La Liga performansları gerçekten büyüleyiciydi. Yaratıcılık ve oyun kurma anlamında iki ayrı oyuncunun olması Hırvatistan'ın işini gerçekten kolaylaştıracaktır. Forvet hattında ilk tercih olarak gözüken Mandzukic'in ulaştığı gol sayısı bir önceki sezona göre artsa da Guardiola'nın rotasyonlarını işaret ederek takımdan ayrılmak istediğini söyledi. Çok disiplinli bir takım ancak net bir formasyonları yok. Niko Kovac'ın kısa bir süredir takımın başında olması sebebiyle kadroyla çok oynama şansı olmadı. 3-5-2, 4-4-2 ve 4-2-3-1 taktiklerini denedi. Şuan diziliş 4-2-3-1 olacak gibi gözüküyor.



Yıldız & Yıldız Adayı

   Luka Modric

   Şampiyonlar Ligi şampiyonu Real Madrid'de sezonun oyuncusu benim gözümde o. Gerçekten inanılmaz bir sezon geçirdi. Defansif olarak Madrid'e ilk ayak bastığı günden bu yana kendini çok geliştirdi. Oyun içinde takıma liderlik edeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın.



   Kovacic

   Her ne kadar İnter'le iyi bir sezon geçirmese de 20 yaşındaki oyuncu büyük gelecek vadediyor. Bu tarz tek maçlı turnuvalarda kendini gösterebilmesi için büyük şans. 2012 Avrupa Şampiyonasında Rus Dzagoev kendini Dünya'ya tanıtmıştı, henüz 21 yaşındaydı. Kovacic aldığı dakikalar içinde fark yaratan bir oyun ortaya koyabilir.

KADRO SEÇİMİ

   Dünya Kupası için yeterince deneyimli ve genç oyuncuların harmanlanmasından oluşuyor takım ana hatlarıyla. Yaş ortalamasının 26.9 olması takımın genel olarak dinamik, olgun oyunculardan oluştuğunun göstergesi.

   Kalede yılların tecrübesi, 111 kez milli olmuş Pletikosa'yı göreceğiz. Muhtemelen onun son Dünya Kupası olacak.

   Dörtlü savunma hattının sağında kaptan Srna, ortada Lovren ve Corluka, solda ise Vrsaljko yada Pranjic'i görmemiz muhtemel.

   Vukojevic-Modric ikilisi savunmanın önünde oynayıp, oyunu geriden kurmaya gayret gösterecek isimler. Savunma halinde, Vukojevic'in savunma hattını beşleyeceğini çoğu kez görebiliriz.

   Perisic-Rakitic-Kovacic üçlüsü takımın hücumdaki yaratıcı oyuncuları. Perisic ve Rakitic kulüplerinde harika bir sezonu geride bıraktılar. Kovacic için aynısını söylemek zor. Skor üretmekte, istatistik yapmak da oldukça kötü bir sezon geçirdi. Yine de 20 yaşındaki oyuncudan beklentiler büyük, patlama yapması merakla bekleniyor.

   Forvet hattında normalde Mandzukic'i görmeye alışkınız. İlk maçta cezalı olması dolayısıyla Olic veya Eduardo sahada olacak. Diğer maçlarda bu üç oyuncu arasından zor bir seçim yapacak Niko Kovac.


  1. Stipe Pletikosa
  2. Sime Vrsaljko
  3. Danijel Pranjic
  4. Ivan Perisic
  5. Vedran Corluka
  6. Dejan Lovren
  7. Ivan Rakitic
  8. Ognjen Vujokevic
  9. Nikila Jelavic
  10. Luka Modric
  11. Darijo Srna (K)
  12. Oliver Zelenika
  13. Gordon Schildenfeld
  14. Marcelo Brozovic
  15. Milan Badelj
  16. Ante Rebic
  17. Mario Mandzukic
  18. Ivica Olic
  19. Sammir
  20. Mateo Kovacic
  21. Domagoj Vida
  22. Eduardo
  23. Danijek Subasic

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder